Úvod do světa vakuových baliček (2. část)

Úvod do světa vakuových baliček (2. část)

Úvod do světa vakuových baliček (2. část)

Vakuové baličky – vakuovačky NORDline

Vakuovačky NORDline naleznou své využití ve stravovacích provozech, jako jsou restaurace, obchody, supermarkety, atd. Tyto baličky jsou vhodné pro balení všech druhů potravin, pevných i tekutých. Vakuové balení je technologie moderní doby, díky které se doba použitelnosti a skladovatelnosti potravin výrazně prodlužuje. Původní chuť a vůně je zachována a Vy si tak můžete vychutnat potraviny jako čerstvé i po delší době.

Vakuovačky se dělí na:

  • DSC08080 (2)mExterní vakuové baličky – neboli otevřené
    • sáček se vkládá z otevřeného prostoru (mimo samotnou vakuovačku)
    • ideální pro příležitostné vakuování potravin
    • hodí se do menších provozů
  • Komorové vakuové baličky
    • sáček se vkládá dovnitř vakuovačky
    • hodí se do náročnějších provozů – zvládají nepřetržitý provoz několik hodin v kuse
    • lépe se v nich vakuují tekutiny
  • Volně stojící vakuové baličky
    • jde vlastně o komorové vakuovačky, které jsou objemnější, jsou určeny do opravdu náročných provozů
    • jde o velký stroj s odpovídajícím objemem
    • vakuovačky tohoto typu jsou plně vybaveny automatickými funkcemi a intuitivními ovládacími prvky
  • Zatavovací vakuové baličky
    • jde taktéž o komorové baličky, které jsou určeny k průmyslovému využití
    • oproti předchozím modelům se vyznačují vaničkami uvnitř (ideální do výroben a výdejen jídel)

(tento stroj je často označován jako vakuová balička, vakuovačka, vakuovací svářečka, vakuová svářečka nebo potravinová balička)

 

Podívejte se zblízka na NORDline ECO TYPE komorovou vakuovačku…

 

 

Externí vakuové baličky – tzv. otevřené vakuovačky NORDline ECO

Tyto externí vakuovačky se skvěle hodí do gastro provozů, kde je třeba občas vakuově balit potraviny bez většího množství tekutin, jako jsou např. sýry, salámy, káva, luštěniny aj. Nejsou přímo určeny do domácností, ale i tam by našly své využití.

zelena

Doporučená doba maximálního nepřetržitého provozu je 2 hodiny. Poté se musí nechat přístroj na chvíli vychladnout. Přece jenom je třeba pamatovat na to, že jde o stroj, který pracuje s vysokými teplotami při tavení. Tavící pásky na svařovací liště mají také svou životnost a přetěžovat je určitě není dobré.

Ovládání stroje je analogické nebo digitální, tak jako tak je vše intuitivní. Snadno nastavíte ideální dobu sváření.

Vhodné sáčky, které doporučujeme používat, jsou dvouvrstvé vroubkované.

U otevřených vakuových baliček chybí podstavec, na který lze potraviny umístit. Z tohoto důvodu počítejte s umístěním vakuovačky na vhodnou pracovní plochu, kde je dostatek místa.

V naší nabídce najdete externí vakuové baličky NORDline ECO-MINI, BIG, SMALL, ELIX a MEDIUM.

ECO-PACKKomorové vakuové baličky

Sáček se při vakuování dává dovnitř, což naznačuje, že se jedná o stroj větších rozměrů. Hojně se tyto vakuovačky využívají v restauracích, hotelech, obchodech a marketech.

Velkou výhodou je, že se v nich dobře balí i tekutiny a vydrží nepřetržitý provoz až 8 hodin. K tomuto účelu je uvnitř baličky zabudovaná olejová vakuová pumpa.

Jde v podstatě o průmyslový stroj, takže musíte počítat alespoň s minimální údržbou. Nejde však o nic složitého! Olej je třeba pochopitelně doplňovat, aby nedošlo k poškození stroje. Kontrolu provedete jednoduše – stačí se podívat na průhledítko, ve kterém vidíte aktuální hladinku oleje. V rámci údržby doporučujeme jednou za čas starý olej vypustit a doplnit nový.

Vakuovat potraviny je možné do hladkých i dvouvrstvých sáčků a to i externě mimo komoru. To oceníte hlavně v případě, že chcete vakuově zabalit rozměrově objemné produkty. Je však třeba dokoupit příslušenství, které se v základním balení nenachází.

V naší nabídce najdete komorové vakuové baličky NORDline ECO TYPE, MIX, FLEX, PACK a TOP.

 

 

volně stojící

Volně stojící vakuové baličky

 

Tyto stroje jsou už opravdu velké a důmyslné. Jsou určeny do náročných gastro provozů, ve kterých se počítá s průmyslovým využitím stroje s několikahodinovou nepřetržitou činností.

Ovládací panel je digitální a snadno na něm nastavíte požadované parametry vakuování.

Tyto vakuovačky samostatně stojí, nepokládají se nikam na pracovní desku, takže jsou pro snadnou manipulaci opatřeny kolečky.

Jde o větší a prostornější variantu komorových vakuových baliček, o kterých píšeme více výše. Jsou dostupné ve dvou verzích L a BIS (L – jedna svařovací lišta, BIS – dvě svařovací lišty).

V naší nabídce najdete volně stojící vakuové baličky NORDline ECO 45/L, 45/BIS, 55/BIS a 90/BIS.

 

VG600Zatavovací vakuové baličky

Tyto vakuovačky jsou vhodné pro průmyslové využití ve výrobnách a výdejnách jídel. Uvnitř komory jsou vaničky, do kterých se jídlo pohodlně umístí a profesionální technikou se pak zataví.

Stroj má LCD ovládací panel se sensorem VAC, pracuje s automatickými cykly a doporučená denní kapacita je maximálně 300 pracovních cyklů.

Automatický ořez při balení vaniček typu GN 1/2 je samozřejmostí, u ostatních typů se provádí ořez ručně. Vaničky jsou k dostání v různých velikostech a tvarech, takže si můžete vybrat to pravé pro Vás.

V naší nabídce najdete zatavovací vakuovou baličku NORDline VG 600 LCD.

Přečtěte si také článek Úvod do světa vakuových baliček (1. část)

Odeslat článek známému   Vytisknout